Hvordan vælger jeg det rigtige navn?

navngivning-af-barnNogle gange er det nemt at finde det helt rigtige navn til sit barn. Det kommer ligesom bare, og så er man bare enige om, at det passer perfekt. Sådan havde vi det, da jeg var gravid med mit første barn. Vi fik tidligt at vide, at vi skulle have en lille dreng. Jeg havde altid haft et drengenavn i tankerne, og da jeg præsenterede det for farmand, var han om bord med det samme.

Nu har vi et problem. Vores søn skal være storebror til en lille pige, som kan ankomme, hvornår det skal være i de her dage. Men hvor vi havde navnet på plads efter kun ca. 17 ugers graviditet første gang, så er vi langt fra enige denne gang. Når vi snakker om navne, så er der dog nogle forskellige kriterier, som vi ret enige om, og dem tænkte jeg, at jeg ville dele med jer her. Håber på nogle kommentarer til, hvordan I har valgt navn til jeres børn.

Let at stave

Måske virker det meget lavpraktisk at tænke på, men det er vigtigt for os, at navnet er let at stave, og det må helst ikke kunne staves på flere måder. Igennem livet skal dele sit navn ud rigtig mange gange, og man skal se det på skrift hele tiden. Hvorfor så bruge unødvendig meget energi på konstant at stave sit navn for så alligevel nogle gange at se det stavet forkert på et brev, en tilmelding, en skoleliste eller lignende?

Ikke for langt

At navnet ikke skal være alt for langt, hænger nok sammen med ovenstående. Det er ikke fordi lange navne ikke kan være flotte, men jo længere navnet er, jo mere vil det også have en tendens til at kunne staves på flere måder. Jeg selv har et relativt langt navn, og har altid selv ønsket mig et kortere navn. Jeg ved egentlig ikke hvorfor – måske fordi jeg synes, at et kort navn ofte er mere elegant. Måske havde det været omvendt, hvis jeg havde heddet noget kort. Man vil jo tit gerne have noget andet, end det man har 🙂 Men siden det nu er et af kriterierne med et kort navn, så har det heller ikke været på tale med to navne – med eller uden bindestreg. Paradoksalt nok ville det faktisk løse vores problem mht. til valg af navn til vores lille pige, hvis hun bare fik to navne. Men jeg vil helst have, at vi holder os til et enkelt navn.

Det skal kunne udtales naturligt på engelsk

Min kæreste og jeg håber på og regner med et udlandseventyr en dag, og vi er helt sikre på, at vores børn helt sikkert vil rejse – og måske studere og bo – i udlandet i langt højere grad end os selv. Derfor må deres navne heller ikke være helt fremmede at udtale på engelsk. Faktisk skal de helst findes helt naturligt i det engelske sprog. Det tror vi vil gøre det en lille smule lettere for dem at færdes i udlandet.

Navnet behøver ikke ligge højt på listen

Hvert år er der lister med de navne, som har været mest populære til små piger og drenge. Da vores dreng fik navn, vidste vi godt, at hans navn ikke var blevet brugt ret mange gange det år – og heller ikke de i sidste mange år. Det havde vi det begge to rigtig fint med. Faktisk var vi glade for, at han ikke skulle dele sit navn med mange andre små drenge. Farmand er gået lidt uden om dette kriterie denne gang og har forelsket sig i et yndigt pigenavn, som er ret populært. Jeg, derimod, har kig på nogle lidt mindre brugte navne.

Det var ikke så vigtig for os

I nogle familier er det en tradition at opkalde de små efter en far eller en farfar. Måske får en lille dreng oldefars navn til mellemnavn. Sådan har vi det ikke i vores familie. Der er ikke nogen forventninger fra bedsteforældre og oldeforældre om, at vores datter skal have ét eller flere af deres navne.

Der er nogle familier, som går lidt den modsatte retning og vælger at opkalde deres barn efter en offentlig kendt person. Tit er det en Hollywood-stjerne, som forældrene på en eller anden måde er fascinerede af. Det kan også være et kendis-barn. Det har heller aldrig været med i vores overvejelser. Derimod har vi faktisk haft nogle tegnede kendisser oppe at vende. Altså nogle af de mest charmerende og ikoniske Disney-karakterer. Før vi vidste, at vi skulle have en pige, legede vi med tanken om at opkalde en lille dreng efter (Kong) Louie fra Disneys 1967 film. Det navn kan vi begge to godt lide.

Det er med vilje, at jeg slet ikke har afsløret hverken min søns navn eller nogle af de navne, som vi har i tankerne til vores lille pige. Pigenavnene er af princip en hemmelighed for alle, indtil vi beslutter os. Og jeg vil også gerne have kommentarer på, hvordan I vælger navne, og ikke på de specifikke navne selv. De fleste har jo en mening om et navn, og det er helt ok. Men det må ikke have nogen indflydelse på vores valg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *