Hvordan du får baby til at ligge på maven

hvordan-baby-ligger-paa-mavenDet er en af de store udfordringer, når man står med sin lille baby i armene. Rundt omkring på væggene på barselsgangen hænger plakater, der opfordrer os til det, og sundhedsplejerske og læge gør det samme. Baby skal ligge på maven, når hun er vågen! Min lille pige sov rigtig mange timer i døgnet i de førte knap to uger af hendes liv, og da jeg jo ved, at små prinser og prinsesser skal lægges til at sove på ryggen, så var det der mave-træning ikke noget, der fyldte så meget i vores allerførste tid sammen. Men så blev hun lige nogle dage ældre, og var pludselig meget mere vågen. Og så meldte spørgsmålene sig. Hun er nu godt et måned gammel – og hvordan skal jeg få hende til at ligge på maven? Hvor længe ad gangen skal hun ligge på maven? Hvad skal hun ligge på? Hvad er den bedste underholdning?

Baby kan få et fladt eller skævt baghoved

Der var en gang, hvor alle små babyer sov på maven. Dengang var der ikke så mange babyer, som fik et fladt eller skævt baghoved. Det er en af de bekymringer, som jeg står med – og deler med mange andre mødre til helt små børn, når jeg har svært ved, at få lillepigen til at ligge på maven. Jeg havde en ide om, at der måske var et sundhedsmæssigt problem ved, at min datter skulle få et fladt eller skævt hoved. Men jeg har læst mig til, at problemet faktisk kun er rent kosmetisk. Det er ikke så pænt med et skævt kranium, men i de fleste tilfælde bliver en skævhed kamufleret af hår – og for pigers vedkommende er der ofte lidt mere til at skjule en eventuelt skævhed, end hos drenge. Den vigtigste grund til at basserne skal have næsen nedad er, at det er den eneste måde, hvorpå deres ryg- og nakkemuskulatur bliver stærk. Som taget ud af munden på min sundhedsplejerske eller fra første side i bogen om babyer, så starter babys motoriske udvikling på maven. Det er herfra, at hun skal lære at løfte sit hoved, trille rundt, kravle og siden sætte sig op. Men den bog har baby ikke læst!

Kan baby ligge på maven alle de vågne timer?

Ideelt set skal baby ligge på maven i alle de vågne timer. Jeg lærte dog hurtigt at sige til mig selv, at idealer er noget man kan stræbe efter men sjældent noget, man kan opfylde. Det er bare ikke realistisk at få min lille baby til at ligge så meget på maven. Selv ikke hvis man fratrækker alle de timer, hvor hun ligger i mine arme, og vi kigger hinanden dybt i øjnene. Virkeligheden er langt mere som følger.

Hvor længe og hvor meget kan baby ligge på maven?

Jeg prøver med mave-træning på puslepuden hver gang, jeg skifter hendes ble. Når min datter er allermest frisk, kan hun klare 5-10 minutters effektiv træning, og med det mener jeg små hovedløft og drej fra den ene til den anden side, og små spark med benene. Andre gange ruller jeg hende om på maven blot for at se hende falde stille og roligt i søvn. Andre gange igen bliver hun vred og utilfreds lige så snart, hendes næse rører ved underlaget. Og hvad gør man så? Jeg har prøvet mange forskellige ting, for at få hende til at gide at ligge længere og arbejde. Rigtig mange ting! Det er langt fra dem alle, der har været effektive. Hvis man bare kunne hive en hvilken som helst kanin op af hatten, så ville vi jo ikke have så svært ved at få de små til at samarbejde. Her vil jeg først lige nævne et par ting, som ikke virkede for os, og dernæst et par af dem, som vi har haft succes med.

Sådan fik jeg ikke den lille mus til at ligge på maven

undgaa-fladt-baghovedVi er moderne mennesker med stor trang til at gribe efter iPad’en eller mobilen hver andet sekund. Og hvad gør mor her? Jeg finder naturligvis vores iPad frem og søger efter underholdning til baby. Jeg finder nogle fine videoer med klassisk musik, store figurer og kontrastfarver, og jeg er selv ret begejstret for dem og tænker, at nu er den maratontræning hjemme. Desværre var min datter ikke enig, og hun tilskrev slet ikke de videoer den samme underholdningsværdi, som jeg selv gjorde. Uanset hvordan jeg vendte og drejede skærmen, så skældte hun ud. Hun kunne akkurat lokkes til at skæve lidt til nogle dansende paraplyer, hvis hun fik sutten og kunne hvile sige imens. Øv!

Jeg har også prøvet med alverdens legetøj med forskellige lyde. Men det lille lokomotiv med de mange knapper kunne ligeså godt have været stand-in for én af de dansende paraplyer i videoen på iPad’en. No-go.

Jeg har også prøvet at lægge hende fra mig på en farvet måtte med store, farvede figurer, men hun ser dem ikke rigtig. Måske virker nogle af disse ting for dig?

Det virker for mig, når baby ikke vil ligge på maven

Man hører ofte, at babyer er vilde med ansigter – og det passer. Man kan tydeligt se, at min datter kan lide, at jeg og hendes far kigger på hende og giver hende øjenkontakt og opmærksomhed. Derfor virker det også trygt for hende, at én af os står foran puslepuden, når hun træner. Det hjælper at tale til hende med en lys og opmuntrende stemme, mens man stryger hende på ryg, ben og arme. Det hjælper også, hvis man forsigtigt tager fat om arme og albuer og flytter dem frem foran hendes hoved, så hun lettere kan bære det.

Noget andet som min datter – og babyer generelt – er meget interesserede i, er lys. Det skal selvfølgelig ikke være skarpt, kunstigt lys eller direkte sollys. Men på en overskyet dag, vil hun meget gerne kigge ud af vores store vinduer i stuen. Derfor vil hun også gerne løfte og vende hovedet efter lyset, der kommer ind ad køkkenvinduet, når hun ligger på sin puslepude. Det kan også være spændende at ligge på puden, mens hendes far laver mad under en emhætte med dæmpet lys, mens hun ligger på puslepuden.

Glem alverdens fine stykker legetøj, bamser, spillemaskiner eller rangler. Hvis du bare har et spejl, så når du langt. Det er ikke fordi min datter kan få timer til at gå med at kigge sig selv i spejlet – endnu. Men jeg kan godt se forskel på hendes reaktion på et stykke legetøj og et spejl. Vi fik en aktivitetsmåtte i gave, og med den fulgte et lille, rundt spejl, som er én af de ting, som kan hænge med velcro fra de to bøjler over måtten. Hun kigger ind i spejlet, og jeg tror, at det er hendes egne øjne, som hun fanges af. Hun ved selvfølgelig ikke, hvis øjne hun ser endnu, men de virker. Hun kigger ind i spejlet, når hun ligger på ryggen på måtten, og med stort engagement fra min side, kan jeg få hende til at følge det lidt med hovedet, når hun ligger på maven.

Svært at få baby til at ligge på maven

Det er op ad bakke, at få en lille baby til at træne sit hoved og sin nakke, mens han eller hun ligger på maven. Og man kan godt få dårlig samvittighed over, at man ikke træner nok med sit barn. Men det skal jo helst være nogenlunde hyggeligt for både mig og min datter, så jeg prøver i stedet at glæde mig over de 5 minutter en gang imellem, hvor hun er rigtig dygtig og villig til at træne. Og jeg prøver at fokusere på, at hun dag for dag løfter hovedet en lille my mere – og en millimeter højere. Når jeg nogle gange får medlidenhed med hende og giver efter for hendes protester – som jeg jo godt ved, at hun ikke tager skade af – så lægger jeg hende på maven på min mave i stedet for. Jeg ved godt, at det ikke er helt så effektivt, som når hun ligger på et fladt underlag, men det er hyggeligt, trygt og varmt. Og hun bliver ikke så hurtigt vred. Og det tæller også!

Hvis du har nogle gode råd til, hvordan man får en lille baby til at ligge på maven, så del dem endelig.

Jeg tror, at vi er mange, der står i kø for at lære.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *